Vereenvoudiging

Als er één ding is wat ik geleerd heb van 6  jaar gastouder zijn, is dat vereenvoudiging het werk een stuk fijner maakt. Niet langer meer het gevoel te hebben, constant achter de feiten aan te lopen. In mijn werk als gastouder heb ik, tijdens het werken met VVE gemerkt, dat teveel activiteiten in een te korte tijd leed tot weinig diepgang in de manier waarop kinderen de wereld zien en ontdekken. Elly Singer schrijft in haar boek “Speels, liefdevol en vakkundig” dat liefdevol opvoeden gaat om rust weten te creëren en zorgen voor routine en continuïteit. Belangrijke voorwaarden voor kinderen om zich vertrouwd, veilig en thuis te voelen. Wanneer ik een activiteit wil doen, kijk ik nu eerst waar de kinderen, op dat moment mee bezig zijn. Ik haal ze niet zomaar uit hun spel. Ik sluit erbij aan. Of ik doe de activiteit op een ander moment. Werken met thema’s gaf structuur en dwong me om steeds nieuwe dingen te bedenken. Maar daarentegen herhalingen maken de wereld van jonge kinderen voorspelbaar. Nu ik de hoeveelheid activiteiten heb verkleind, merk ik hoe het geconcentreerd spel is toegenomen. Kleine kinderen ontwikkelen zich immers door te bewegen, te onderzoeken, te imiteren maar vooral door te spelen. Daarom plan ik nu genoeg ruimte in voor vrij spel. Kinderen dienen immers genoeg tijd en ruimte te krijgen om zichzelf en de wereld om hen heen spelenderwijs te ontdekken. Rust bouw ik in door i.p.v. allerlei activiteiten, dit te beperken tot één gerichte activiteit per dagdeel. Structuur bied ik door een opgeruimde ruimte waarin de spullen hun vaste plek hebben. Een kind moet eerst voldoende hebben leren praten, bewegen en denken, voor hij toe is aan schools leren. De thema’s die ik nog heb, zie ik als een bundel ideeën die ik naar behoefte inzet, maar niet meer als een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.